Slovesnost ob spominskem dnevu Združenja Sever

Trbovlje

Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje sta 1. decembra v Delavskem domu v Trbovljah pripravila osrednjo slovesnost ob spominskem dnevu združenja in 21. obletnici akcije Sever.

Pred enaindvajsetimi leti je bil v Ljubljani načrtovan dogodek velikih političnih razsežnosti, dogodek, ki bi prav lahko vodil v izredne razmere in odkrit vojaški spopad z neslutenimi posledicami. Za prvi december 1989 napovedan »miting resnice« v organizaciji Odbora za vrnitev Srbov in Črnogorcev na Kosovo in Metohijo je skrival scenarij, znan iz serije srbskih mitingov, ki so pod budnim očesom Slobodana Miloševiča že razširili resnico velikosrbskega centralizma od Kosova do Vojvodine. Slovenijo so želeli zaplesti v krvavo obračunavanje med Srbi in Albanci, doseči uvedbo izrednih razmer ter posledično zrušiti slovensko vodstvo.
Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice je ideja poslednjega velikega mitinga na tleh nekdanje Jugoslavije propadla.
Takratna slovenska milica je z odlično vodeno in izvedeno akcijo preprečila manifestacijo. Na ta način je zagotovila javni red, varnost in mir ter preprečila posledice soočenja demonstrantov s prebivalci Slovenije, kar bi se lahko sprevrglo v množičen in neobvladljiv konflikt. V akcijo je bilo neposredno ali posredno vključenih okoli 6500 pripadnikov aktivne in rezervne sestave organov za notranje zadeve, pripravljeni pa so bili na več deset tisoč udeležencev demonstracij.
Slovenska milica je v hipu postala oborožena sila bodoče slovenske države (takrat še republike Slovenije), ki je branila splošni interes države, ne pa več samo varno življenje in premoženje posameznikov ali skupin ljudi. Dokazala je, da v Sloveniji veljata red in zakon in da demokratizacija poteka organizirano. Zaščiteni so bili demokratični procesi v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.

Pred slovesnostjo sta Miha Molan, predsednik Združenja Sever in Janko Goršek, generalni direktor policije sprejela ranjene policiste in svojce policistov, padlih v vojni za Slovenijo leta 1991.

Proslava se je začela s slovesnim prihodom praporščakov in igranjem himne.

Udeležence sta pozdravila Vili Treven, župan občine Trbovlje in Jože Mencin, podpredsednik Združenja Sever, ki je med drugim dejal: " S ponosom se spominjamo dogodkov povezanih s preprečitvijo mitinga in vsemi dogodki, vezanimi na osamosvojitveno vojno. Danes ponosno praznujemo, sprejemamo pohvale in priznanja, se veselimo. Toda jutri bo nov vsakdan in veterani se bomo ponovno srečali s težavami in problemi. Iskali bomo odgovore in rešitve na vprašanja, kako pomagati obolelim in ostarelim policijskim veteranom, ki so na robu preživetja; kako pomagati očetom, materam, bratom, sestram, ženam in otrokom v osamosvojitveni vojni junaško padlih miličnikov. Nekateri od njih po devetnajstih letih ponovno doživljajo šok in stres, ker so pravkar izgubili službo in s tem vir za preživljanje družine. Kako zagotoviti sredstva za postavitev obeležij in spomenikov, ki nas bodo spominjali, mlade rodove pa opominjali na pomembne dogodke pred in med osamosvojitveno vojno? In še veliko je takih vprašanj. Tudi v bodoče se bomo borili za pravičen status, socialni položaj veteranov in korektno pojasnjevanje zgodovinskih dogodkov osamosvojitvene vojne in pripisovanje zaslug posameznim akterjem. Boli nas, če se na nas pozablja in ignorira. Pričakujemo spoštljiv in časten odnos do našega prispevka pred, med in po osamosvojitveni vojni za samostojno Slovenijo."

Slavnostni govornik je bil generalni direktor policije Janko Goršek, ki je med drugim dejal: "Boj za slovensko osamosvojitev je prepreden z izjemnimi dogodki. Eden pomembnejših, ki je pustil pečat na pročelju naše zgodovine, je bila zagotovo akcija Sever. Napovedani ''miting resnice'' je bil še zadnji poizkus, da bi preprečili uresničitev slovenskih sanj. Predstavljal je grožnjo vrednotam, za katerimi smo trdno stali, in visoko varnostno tveganje za državljane Slovenije. /…/ Akcija Sever je bila neprecenljiva operativna izkušnja za dogodke, ki so se zvrstili kasneje. Hkrati pa je postala neusahljiv vir zgodovinskih spominov, navdiha in optimizma. V letih 1990 in 1991, v dneh strahu in negotovosti, je bila milica oborožena varnostna sila, na katero smo se v ključnih trenutkih lahko zanesli. Vanjo smo položili vse svoje upe in hrepenenje po svetlejši prihodnosti."

V kulturnem delu programa sta nastopila moška vokalna skupina UN´s TRBOUL in Policijski orkester. Podeljene so bile plakete in znaki Sever.

Slovesnosti so se udeležili tudi dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo, Damjan Lah, državni sekretar v MNZ, generalmajor mag. Alojz Šteiner, načelnik GŠ Slovenske vojske, župani vseh treh Zasavskih občin, Janez Pajer, predsednik ZVVS, dr. Bojan Potočnik, predsednik ZSČ, Ivan Pivk, predsednik ZDVIS, Miha Butara, predsedujoči KoDVOS in še številni drugi.