ZAUSTAVITE SOVRAŽNOST IN TISTE, KI SO NJENI VSPODBUJEVALCI

Nevladne in nepolitične organizacije, združene v Koordinacijo veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS), se pridružujemo vsem tistim predstavnikom civilno-družbenih organizacij, ki so dvignile svoj glas zoper poglabljanje sovražnosti in sovražni govor, ki je v Sloveniji v zadnjih letih zavzel zaskrbljujoče razmere.

Pričakovali smo, da bo v letošnji volilni kampanji katera od političnih strank, katere kandidirajo za vstop v Državni zbor RS, jasno in nedvoumno obsodila tak način komuniciranja in obnašanja, ki je v naši domovini očitno dobilo domovinsko pravico in postalo nekaj vsakdanjega. Vendar se to do danes ni zgodilo! Nasprotno, reakcije na izjave, ki želijo ukiniti in s tem tudi uničiti civilno družbena gibanja in organizacije, na izrečene in na velikih oglasih zapisane laži in grožnje, na kršenje zakonodaje, neformalno ukinjanje načel dvojezičnosti, obujanje fašizma in njenih simbolov, na zakrito prodajo slovenskega ozemlja so medle in kažejo na popolno nerazumevanje tega pojava. Državljani očitno nikoli ne bomo dočakali odgovore in še manj ukrepe na številne afere, zlorabe, sovražna in zavržna dejanja; načrtno pa se medijsko obuja umrle in pobite iz 2. svetovne vojne in po njej.

Vsakodnevno smo priča primerom sovražnega govora, komaj verjetnim medijskim in drugim oblikam manipulacij, vključno z lažnimi novicami, zavajanjem in nekateri so to svojo veščino izpilili do popolnosti. Uspeli so spremeniti vrednote in ustvarjena je zmeda, potegnjen je enačaj med resnico in lažjo, med krivico in pravico in besede pravičnost skoraj ne poznamo več. Metoda »uravnoteženosti« poročanja je legitimirala pravico do javne laži in zavajanja javnosti, kar je nato zavito v celofan svobode govora.

Zato zahtevamo jasno in javno obsodbo takšnega moralno in etično nedostojnega početja! Demokracija se ne meri po številu političnih strank in po politični moči tistega, ki to stranko vodi, ampak po delovanju pravne države, po spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva!

V veteranskih in domoljubnih organizacijah smo aktivni državljani, kateri smo na svoji koži občutili grozote vojn. Spominjamo se in negujemo spomin na zgodovinska obdobja, v katerih je bilo uporništvo slovenskega naroda odločilnega pomena tudi za današnji čas. In če sta bili vojni, v katerih smo sodelovali, za slovensko samozavest in samopodobo nekaj enkratnega, naj bosta poštenost, svobodoljubje in mir procesa, ki bosta trajala večno!

Zato, spoštovani politični voditelji, na vas leži ogromna odgovornost, da preprečite nadaljnji razkroj vrednot, ki so krasile slovenski narod. Vojni veterani in člani domoljubnih organizacij, združenih v KoDVOS, bomo v prihodnjih dneh vedeli prepoznati tiste politične stranke in tiste kandidate, kateri bodo imeli pogum in srce upreti se širjenju sovraštva in nestrpnosti!

Zaustavite sovražnost in nestrpnost ter svoje znanje in moči usmerite v srečo in blagostanje državljank in državljanov Republike Slovenije!

 

Ljubljana, 30. maj 2018

 

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije:

Zveza društev general Maister

Društvo TIGR Primorske

Zveza društev civilnih invalidov Slovenije

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije

Zveza društev in klubov MORiS

Zveza slovenskih častnikov

Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije