Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti na Vrhniki

Vrhnika

Na današnji dan pred 28 leti so Slovenijo zapustili zadnji vojaki JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Od leta 2015 praznujemo državni praznik dan suverenosti, ki pa ni dela prost dan.

Letošnja osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti je bila 25. oktobra 2019, ob 18. uri v športni dvorani pri Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki. Slovesnost sta pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z svojima območnima društvoma na Vrhniki in v Ljubljani.

Častni govornik in član osamosvojitvenega predsedstva Dušan Plut je poudaril vlogo vseh deležnikov, ki so pripomogli k obrambi Slovenije in mednarodni podpori. "Bila je dejanska obrambna vojna, potekal je vojaški spopad med Slovenijo in takratno Jugoslovansko ljudsko armado (JLA), po številu četrto najmočnejšo evropsko armado. Žal so bile smrtne žrtve, bili so ranjeni, a bila je vsakokratnega spoštljivega državniškega spomina vredna pripravljenost žrtvovanja lastnega, enkratnega življenja," je poudaril. Dodal je, da so se slovenski poveljniki zavedali osebne odgovornosti in so dosledno spoštovali vojaško pravo ter človekove pravice.

Izpostavil je tudi podporo slovenskemu osamosvajanju. "Spoštovanja in spomina vredno je takratno ravnanje ogromne večine pripadnic ter pripadnikov drugih jugoslovanskih narodov in narodnosti, ki so živeli v Sloveniji in jim je razkroj jugoslovanske države dejansko prinesel izgubo širše domovine. Z nekaj redkimi izjemami posameznikov so namreč ne le spoštovali pravico slovenskega naroda do lastne države," je povedal.

Zbrane je nagovoril tudi vrhniški župan Daniel Cukljati, ki je izpostavil pomembno vlogo Vrhnike pri osamosvojitvi, v neposredni vojni za Slovenijo in v času do odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Na Vrhniki se je vojna za osamosvojitev končala z odhodom zadnjih vojakov iz vojašnice 1. oklepne tankovske brigade, ki so 25. oktobra 1991, okoli 10. ure odpotoval proti Luki Koper.

Slovesnost so svojo prisotnostjo počastili predsednik vlade Marjan Šarec, minister za notranje zadeve s sodelavci, državni sekretar v ministrstvu za obrambo s sodelavci, generalna direktorica policije s sodelavci, načelnica Generalštaba Slovenske vojske s sodelavci, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije združeni v KoDVOS idr.

Na prireditvi so sodelovali zastave in prapori Slovenske vojske, Policije, Specialne enote policije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Manevrske strukture narodne zaščite leta 1990 v teritorialni obrambi in organih za notranje zadeve, pokrajinskih in območnih odborov ZVVS ter vseh policijskih veteranskih društev Sever.

Umetniški program so izvedli Policijski orkester pod taktirko Tomaža Kmetiča, pevka Manca Izmajlova, mešani pevski zbor Mavrica, pevski zbor Mlada Mavrica, pripovedovalci Stojan Jakin, Andrej Kos, Tatjana Oblak Milčinski, Pavle Ravnohrib in Matevž Sluga, plesna skupina Medeja in multiinstrumentalist Lado Jakša.

Foto: Brane Gradišnik in Vid Šibelja

Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti na Vrhniki