SPOMINSKI DAN ZVEZE POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV SEVER

30.novembra 2022 je v glavni dvorani Avditorija Portorož potekala osrednja spominska slovesnost ob 1. decembru, spominskem dnevu Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Organizacija letošnje slovesnosti je bila zaupana Policijskemu veteranskemu društvu Sever za Primorsko in Notranjsko.

Spominski dan ZPVD Sever obeležujemo 1. decembra v spomin na leto 1989, ko so takratni Organi za notranje zadeve z akcijo pod tajnim imenom SEVER, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer, ter s tem zaščitili demokratične procese v Sloveniji.

Na slovesnosti je prisotne pozdravil dr. Tomaž ČAS, predsednik ZPVD Sever, slavnostna govornica pa je bila mag. Tatjana BOBNAR, ministrica za notranje zadeve. Ministrica je v nagovoru pohvalila odločnost akterjev akcije Sever, »s katero smo na široko odprli vrata demokratičnim procesom in odločno stopili na pot samostojnosti, hkrati pa smo profesionalno pometli s provokatorji in demagogi ter jim dali vedeti, da z nami ni šale. Vedeli smo, kaj hočemo, kaj je naš cilj in ni je bilo sile, ki bi nam to preprečila.«

Nato je izpostavila nekaj prednostnih nalog svojega mandata, še zlasti v povezavi s policijskimi pooblastili in ukrepanjem zoper množico. »Odločeni smo krepiti pravno državo, tudi v delu izvrševanja ustavnih pravic do svobode izražanja, zbiranja in združevanja, ki so bile v obdobju pandemije covida resno ogrožene.« Vzporedno pripravljamo spremembe Zakona o nalogah in pooblastilih policije: »Glavni namen je narediti policijo bolj odporno proti vpletanju vsakršne politike in politikov, še zlasti takrat ko policija opravlja svoje strokovne naloge. Tu mislim predvsem na natančnejšo ureditev posameznih mehanizmov nadzora nad njenim delom in uporabe prisilnih sredstev še posebej zoper množico. Tej temi danes namenoma dajem velik pomen. Prav vi, akterji sijajne akcije Sever, namreč zelo dobro veste, kako je treba opraviti zahtevne policijske naloge v zahtevnem času. Torej: strokovno in brez napak, predvsem pa odločno ne glede na politične vplive oziroma pritiske,« je povedala ministrica.

Dr. Tomaž ČAS, predsednik ZPVD Sever in Anton POZVEK, generalni sekretar ZPVD Sever sta podelila visoka priznanja ZPVD Sever za leto 2022. Plaketi Sever sta prejela Igor KLARIČ iz PVD Sever za Pomurje in Ivan ŠKULJ, iz PVD Sever Ljubljana, statue Sever pa so prejeli mag. Dušan FERENČAK, iz PVD Sever za Koroško, Fabio STEFFE, iz PVD Sever za Primorsko in Notranjsko in Marjan VRBNJAK, iz PVD Sever Maribor.

Slovesnost je režirala Katja PEGAN, povezovala jo je Karin SABADIN, nastopili pa so Policijski orkester z dirigentom Tomažem Kmetičem in solistko Ana DEŽMAN, pevski zbor Osnovne šole Koper pod vodstvom zborovodij prof. Maje CILENŠEK in prof. Ingrid POROPAT, s pianistko prof. Sindijo ŠIŠKO, ter dramski igralec Mak TEPŠIĆ z učenci Gledališke šole Mavrične ribice in dva dečka piranskega Flipa.

Slovesnosti so se udeležili nekdanji in hkrati prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, predsednika odborov za obrambo in za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo državnega zbora, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost, ministrica za notranje zadeve in njeni sodelavci, v.d. generalnega direktorja policije, direktorji policijskih uprav, načelniki policijskih postaj, predsedniki župani in predstavniki sosednjih in prijateljskih občin, svojci padlih in ranjeni miličniki v vojni 1991, predsedniki in drugi predstavniki članic Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in člani veteranskih društev Sever iz celotne Slovenije.

Po slovesnosti je sledilo prijetno družabno srečanje.

Foto in video: Brane Gradišnik in Vid Šibelja

1.DECEMBER SPOMINSKI DAN ZVEZE POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV SEVER