Spominski pohod patrulj ZZBzvNOBS, ZVVS, ZSČ in ZPVD Sever na Triglav

Organizacijski odbor spominskih pohodov borcev, veteranov vojne 1991 in slovenskih častnikov na Triglav je z krajšo slovesnostjo pred vojašnico Rudolfa Badjure na Pokljuki simbolno obeležil povratek patrulj 1944 – 1991 – 2020 z Triglava.

Štiričlanske patrulje članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikovter patrulja Slovenske vojske so 10. julija 2020 opravile simbolni pohod na vrh Triglava. Patruljo ZPVD Sever so sestavljali Bojan Skočir in Bojan Glavnik (PVDS Zasavje), Bojan Kopač (PVDS Specialna enota) in Robert Jakopič (PVDS Gorenjska).

Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu Triglava razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

Čeprav se je organizacijski odbor odločil, da letos 35. spominskega pohoda ne bo izvedel, ker zdravstvene razmere zaradi nevarnosti širjenja pandemije covid-19 tega ne omogočajo, so na Triglav samoiniciativno krenile tudi nekatere tradicionalne pohodniške skupine iz Kopra (2 leto), Ankarana (22 leto), Kuma (11 leto) in Cerja (6 leto).

Zaključna slovesnost na Pokljuki se je začela s postrojem patrulj 1944 – 1991 – 2020 in prihodom zastave Slovenske vojske ter praporov Prešernove brigade, ZVVS, ZSČ in ZPVD Sever. Udeležence je nagovorila Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora. Kulturni program je povezovala Romana Purkart, nastopili pa so sekstet Orkestra slovenske vojske, Oktet Lip Bled in recitatorke blejske osnovne šole Eva Radovanovič, Gala Dasovič Ravnik in Lisa Nikolini, pod mentorstvom učiteljice Mete Pazlar.

Foto utrinki: Vid Šibelja, Bojan Skočir, Franc Jankovič, Bojan Kopač

Pohod na Triglav - krajša slovesnost na Rudnem polju, 11.07.2020

V soboto, 11. julija 2020 je Organizacijski odbor spominskih pohodov; borcev, veteranov vojne 1991 in slovenskih častnikov na Triglav z krajšo slovesnostjo pred vojašnico Rudolfa Badjure na Pokljuki simbolno obeležil povratek patrulj 1944 – 1991 – 2020 s Triglava.