30. pohod borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav

10. in 11. julija je potekal že 30. spominski pohod borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav. Pohodi potekajo od leta 1985 v spomin na leto 1944, ko so se na vrh Triglava v različnih časovnih obdobjih povzpele tri partizanske patrulje. Zadnja patrulja je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva.

Pohod je že zdavnaj presegel ozke občinske okvire in postal osrednja vseslovenska športno rekreativna in družabna prireditev. Letošnji pohod so organizirali Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza slovenskih častnikov.

 

Letošnjega pohoda se je udeležilo 518 pohodnikov, od tega jih je 420 prenočilo v domu na Kredarici, Planiki in Staničevi koči. Nekateri pohodniki so krenili na pot že več dni pred uradnim začetkom pohoda – že pred 10. julijem. Jubilejni so pohodi na Triglav iz Ankarana, Nanosa, Radovljice, Kuma, letos pa so se jim pridružili še pohodniki iz Cerja.

 

10. julija v popoldanskih urah je bila najprej krajša slovesnost pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava, nato pa še osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu Marjan Bohinc, generalni direktor policije Marjan Fank, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever (celoten govor je v prilogi prispevka). V kulturnem programu so sodelovali kvartet Slovenske vojske, pohodniki pevci Partizanskega pevskega zbora in drugi udeleženci pohoda.

 

Tudi za letošnji pohod je bilo značilno, da so prišli posamični pohodniki in organizirane skupine z območja celotne Slovenije in tudi iz zamejstva. Za varnost pohodnikov so skrbeli pripadniki Gorske policijske enote in vojaški gorniki, logistično podporo pa je zagotavljala Slovenska vojska.

 

Foto: Jože Mencin, Pohodniki