7. državno prvenstvo ZPVD Sever v šahu in šahovski turnir za pokal TRZIN ´91

OŠ Trzin

V soboto 15. junija 2019 je v prostorih Osnovne šole Trzin potekalo 7. državno prvenstvo Zveze policijskih veteranskih društev Sever v šahu in šahovski turnir za pokal Trzin 1991.

Za državno prvenstvo ZPVD Sever je tekmovalo 17 šahistov iz 6-ih društev Sever (za CE območje, Posavje, Ljubljana, za Pomurje, Specialna enota in Zasavje), na odprtem prvenstvu za pokal Trzin ´91 pa je tekmovalo 35 šahistov iz 13-ih ekip (PVDS, OZVVS, ŠD, KUD MNZ Maksa Perca, Društvo upokojencev MORS) in drugi šahisti, ki jim je igranje šaha v veliko veselje in zabavo.

Ob otvoritvi šahovskega prvenstva so zbrane nagovorili dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever in Mateja Udovč, poslanka v DZ RS. Ker je tekmovanje posvečeno spominu na Trzinsko bitko z oklepno enoto JLA, ki je 27. 6. 1991 prodirala iz Vrhnike na Letališče Brnik, je o dogodkih izpred 28 let spregovoril Maks Karba, takratni pomočnik komandirja Postaje milice Domžale. Udeleženci tekmovanja so si lahko tudi ogledali premični razstavi ZPVD Sever, posvečeni aktivnostim policije v vojni za Slovenijo 1991 in bitki v Trzinu, ki sta na ogled postavljeni v prostorih Osnovne šole Trzin.

Tekmovanje je potekalo po pravilih FIDE za hitropotezni šah, igralni čas 10 minut posamično, sistem Švicar 11 kol. Večjih zapletov ni bilo, za kar je tudi tokrat poskrbel sodnik Vlastimir Djurdjević iz Šahovske zveze Slovenije.

Najboljši trije posamezniki 7. DP ZPVD Sever so bili  Martin Povše - PVDS za celjsko območje, Andrej Kuhar - PVDS Posavje in Marko Ribičič - PVDS Specialna enota.  Ekipno je bila najboljša ekipa PVDS za celjsko območje, ki je prejela tudi prehodni pokal, 2. mesto je osvojila ekipa PVDS Zasavje in 3. mesto ekipa PVDS Specialna enota.

Najboljši trije posamezniki Odprtega šahovskega turnirja Za pokal Trzin '91 so bili Karl Cojhter - Klub Maksa Perca Maribor, Martin Povše - PVDS za celjsko območje in Danilo Kajnih, prav tako Klub Maksa Perca Maribor. Najboljša ekipa za pokal Trzin '91 je bila ekipa Klub Maksa Perca Maribor, na mesti za zmagovalno ekipo pa sta se razmestili ekipi PVDS za celjsko območje in ŠD Železničar.

Diplome, medalje, pokale in praktične nagrade najboljšim ekipam in posameznikom so podelili mag. Darko Repenšek, predsednik komisije za šport pri ZPVD Sever, Janez Portir, predsednik PVDS Specialna enota in Emil Pozvek, predsednik komisije za šport v PVDS Specialna enota. Darko Repenšek se je za vzorno organizacijo in izvedbo tekmovanja zahvalil članom PVDS Specialna enota, glavnemu sodniku, ker je skrbno nadziral uveljavljanje pravil in vsem tekmovalcem za športne borbe na črno belih šahovnicah.

Uradni rezultati in foto utrinki 7. DP ZPVD Sever v šahu in odprtega šahovskega turnirja za pokal Trzin '91 so objavljeni  v nadaljevanju.

Foto: Janez Košir